Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Nora Denes: X-matriculat este o piesa trista despre realitati triste

20 Oct Blog | 1 comment
Nora Denes: X-matriculat este o piesa trista despre realitati triste

De saptamana trecuta ascultam pe radio o piesa interesanta, ce are in spate chiar o poveste reala.

Cea care a compus-o – Nora Denes – a acceptat sa ne spuna de unde a pornit X-matriculat:

X-matriculat este o piesa inspirata din realitate… o realitate cruda a invatamantului romanesc din 2015, in care scara de valori este cu susul in jos, unde banul, pilele si nesimtirea s-au instalat confortabil.

nora denes 2Sunt cadru didactic, profesor de vioara la Liceul de Arte din Baia Mare, compozitoarea piesei si mamica solistului vocal, baiatul meu Anakin de 5 ani si jumatate, exact ca in piesa. Asocierea fiului meu cu hip-hoperul E.R.U. este una extrem de fericita, el fiind exponentul generatiei tinere de hip-hopperi din Romania, un om talentat, muncitor si cunoscut pentru sinceritatea taioasa din piesele sale. Fiind amandoi cantautori, atat eu, cat si E.R.U., ne-a fost usor sa exprimam ceea ce simtim in aceasta piesa, tot ce ni s-a adunat in timp, in suflete.

Motorul piesei a fost o acuzatie pe nedrept a unui parinte din grupa gradinitei unde este fiul meu, cum ca baiatul meu i-ar bate fiica cu brutalitate in fiecare zi la gradi, or asta nu poate fi posibil nici in teorie, nici in practica, copiii fiind indeaproape supravegheati de educatoare, psiholog si alte cadre pregatite pentru incidentele de orice fel. Din aceasta acuza fara fond, spiritele s-au inflamat (parintii copiilor din grupa, doamna director…), pana s-a ajuns ca la o sedinta cu parintii sa se hotarasca mutarea fiului meu la grupa mare (el fiind pe atunci la grupa mijlocie), dat fiind ca stia deja sa scrie si sa citeasca, memora rapid poeziile si cantecele, desena frumos etc… Dupa sedinta in care s-a conchis ca il inaintam in grad pe fiul meu, am ramas singura cu doamna director si cu o educatoare, moment in care mi s-a spus raspicat sa-mi mut copilul din gradinita pentru ca nimeni nu il doreste si ca toata lumea il cunoaste. Am pus intrebari suplimentare vis-a-vis de acest tatic cu influenta si mi s-a spus ca gradinita are o reputatie de aparat si ca efectiv nu doresc complicatii cu acest personaj, asa ca mai bine ar fi sa ma retrag eu din ecuatie. La cererea acestui parinte, am fost supusi si eu si fiul meu la testari psihologice… ca sa reiasa ca avem probleme psihice si ca nu suntem apti pentru traiul in colectiv… eu fiind profesor fac evaluari psiho obligatorii anual, deci din nou umilinte nefondate.

nora denes 3Cand aveam repetitii cu orchestra la liceu si nu puteam participa la sedinte, parintii m-au etichetat ca fiind o mama depravata, care nu se intereseaza de copilul ei, asta in contextul in care sunt divortata din 2012, tatal meu de 71 de ani fiind singurul meu sprijin. M-am interesat ce drepturi am intr-o gradinita de stat si am aflat ca AM drepturi… si asa NU am plecat din gradinita. M-a deranjat fff tare comportamentul doamnei director, ipocrizia cu care m-a tratat… a recunoscut ca omul asta are influente peste tot si ca ameninta gradinita, lucru pe care l-a si facut pe facebook si in public, atacand toata gradinita si toti parintii. Am chemat-o pe doamna inspector responsabila cu gradinitele sa lamurim treaba. Nebunia a culminat pe 19 martie 2015, zi in care, cand am venit dupa Anakin, acest tatic mi-a sarit in fata, m-a amenintat ca-mi ia copilul sa-l apere de mine, ca sunt nebuna si ca-mi stie trecutul, lucruri grave… martori: directoarea si ea amenintata, parintii si copiii care ieseau din gradinita. A doua zi am depus o declaratie la politie.

nora denes 1In 3 martie am lansat impreuna cu Ani coverul piesei De la capat, de la Voltaj, lucru care a intors cu 180 de grade perceptia despre mine si fiul meu… atunci a aflat lumea ca eu cant si am proiecte muzicale importante, cu Alexandra Ungureanu de exemplu. Au urmat tipicele valuri de ipocri zie, cererile de prietenie pe Facebook… vesnicele scuze… eu ma comportam la fel in continuare…nu am cedat!!! Intr-un sistem care vrea sa te “exmatriculeze” fortat, daca nu-ti corespunde fata in peisaj… de aceea am scris piesa, textul… Acum, spiritele s-au linistit… omul este ignorat de toata lumea, eu cu Ani avem oarecum o cupola de protectie, s-a mai maturizat si el, toate si-au reluat firescul, fata individului este in continuare colega cu Ani la gradi… totul e ok… lumea nu mai vorbeste despre asta. Parintii ma considera acum o mama-eroina, atunci fiind un fel de tampon… daca as fi cedat, as fi comentat, as fi plecat, un alt copil ar fi picat victima acestui calau. A fost o perioada sumbra si este trist ca se intampla asa ceva in sistemul de invatamant romanesc. Tin sa multumesc psihologului de atunci din gradi, cu care am legat o frumoasa prietenie, tin sa o felicit pe doamna inspector ptr obiectivitate si stoicism, dar sunt trista… nu sunt increzatoare… sunt fff trista: sunt profesor intr-un sistem decadent… autodistructiv… rigid… nepotist. Piesa X-matriculat este o piesa trista despre realitati triste si ca si fiul meu Ani (Anakin), PREFER sa fiu exmatriculata din sistem, decat sa-mi pierd sufletul si demnitatea. Timpul si linistea vindeca totul in Romania intr-adevar… sau e numai o iluzie???

Compozitie si orchestratie: Nora Denes
Aranjament muzical: E.R.U. si Nora Denes
Text Anakin: Nora Denes

 

Foto: Facebook – Nora Denes Oficial

 

 

One comment


Leave a comment