Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Claudiu Câmpan, povestea băimăreanului de la MasterChef România

02 Dec Blog | Comments
Claudiu Câmpan, povestea băimăreanului de la MasterChef România

Astăzi îl cunoaştem mai bine pe „băimăreanul de la MasterChef România”, care a ajuns în top 10 în actualul sezon din îndrăgitul concurs culinar. Claudiu Câmpan s-a născut în Baia Mare, unde a şi locuit o perioadă, dar a petrecut mulţi ani departe de casă, în alte ţări în care şi-a dezvoltat orizonturile culinare. I-am adresat câteva întrebări şi îi mulţumesc pentru amabilitatea cu care a răspuns. 

claudiu campan 00

 

1. Descrie-te în câteva cuvinte. Ce pasiuni mai ai în afară de gătit.

– Sunt pasionat şi de vinuri , îmi place să îmbin vinul cu preparatele mele. Consider vinul o băutură nobilă şi chiar dacă nu am un curs de somelier sunt un bun cunoscător al pieţei româneşti de vin.

 

2. Care este povestea ta şi cum s-a dezvoltat pasiunea pentru gătit?

– Sunt născut în Baia Mare în 1976, unde am studiat la Şcoala Nr. 8 şi apoi Liceul Vasile Lucaciu. După aceea am mers la facultate în Cluj, unde am început să şi gătesc primele preparate. După aceea au urmat 10 ani departe de casă. Am locuit în trei mari capitale europene – un an la Madrid, un an la Paris şi 8 ani la Roma, timp în care mi-am dezvoltat mult orizonturile culinare. Am avut o perioadă când am muncit ca ajutor în bucătărie. În 2008 m-am întors în ţară, unde am deschis un restaurant care a funcţionat până în 2013. Momentan conduc un restaurant în Cluj, unde bineînţeles că am ocazia să experimentez preparate noi ori de câte ori mă simt inspirat.

 

3. Ce te-a determinat să te înscrii la MasterChef şi cum ai ajuns să participi la concurs?

– Mi s-a spus de multe ori că gătesc bine şi astfel am vrut să am o confirmare oficială, să spunem aşa.

claudiu campan 02

4. Cum a reacţionat familia ta şi apropiaţii după experienţa asta? Cine găteşte la tine acasă?

– Familia m-a susţinut şi m-a încurajat din prima clipă şi mă susţine în continuare.

 

5. Cum te înţelegi cu ceilalţi concurenţi? Ţi-ai făcut prieteni la MasterChef?

– În sezonul acesta, spre deosebire de alte sezoane, suntem o gaşcă de “nebuni frumoşi”,  vorba lui Răzvan Fodor. Ne înţelegem chiar foarte bine, exceptând micile momente de tensiune de la filmări. Da, am şi prieteni mai apropiaţi printre concurenţi. Stau în cameră cu Andrei. El este prietenul meu şi în acelaşi timp un rival de temut. Sunt prieten cu Tudor,Florin, Iulian, Liviu, Anamaria, Adriana, Claudia.

 

6. Ce ai descoperit despre tine, pe parcursul emisiunii?

– Pe parcursul emisiunii am descoperit că am stăpânire de sine, pot să mă adun şi să îmi stăpânesc emoţiile şi că cel mai mare adversar al meu sunt eu însumi.

claudiu campan 04

7. Care este cea mai ciudată mâncare pe care ai încercat-o până acum?

– Cea mai ciudată mâncare pe care am încercat-o este un desert făcut exclusiv din legume, şi anume: gomboţi din cartofi, cu umplutură de ciuperci caramelizate cu lămâie, gem de roşii cu mentă brunoise de zucchini confiate. Un desert cu un gust unic, spre surprinderea mea, foarte delicat.

 

8. Care este preparatul care îţi iese cel mai bine, de fiecare dată?

– La noi în casă, mâncarea de bază sunt pastele preparate în diverse moduri. Cred că pastele îmi ies cel mai bine şi, paradoxal, nu am avut ocazia niciodată să fac paste în concursul MasterChef.

 

9. Ce trucuri ai în bucătărie?

– În bucătărie sunt multe trucuri. Reţeta unui preparat bun este dată în primul rând de calitatea ingredientelor. Pe cât posibil folosesc ingrediente de sezon cumpărate de multe ori de la producători locali, nu folosesc niciodată condimente cu glutamat de sodiu gen vegeta sau alte mixuri, în schimb folosesc în abundenţă verdeţuri proaspete: busuioc, rozmarin, oregano, mentă, pătrunjel şi aşa mai departe. Bineînţeles, tot ce am spus mai înainte îşi pierde valoarea dacă nu pui si suflet în fiecare farfurie pe care o găteşti. Trebuie de fiecare dată să le faci dreptate ingredientelor.

 

10. Ce se va întâmpla după experienţa MasterChef?

– După experienţa Masterchef voi începe câteva proiecte noi, cu care vă voi ţine la curent la timpul potrivit. Mă veţi putea urmări pe facebook, pe pagina mea oficială şi în scurt timp pe un blog care îmi va purta numele.

claudiu campan 01

11. Ce a însemnat pentru tine MasterChef? Te opresc oamenii pe stradă să-ţi ceară autografe?

– MasterChef este o experienţă unică. Aş putea să o numesc ultima tabără din viaţa mea. Este ca şi atunci când copil fiind mergi într-o tabără de vară cu o anumită temă. Toţi trebuie să respecte un program, toţi fac aceeaşi activitate, te împrieteneşti cu restul, sau nu, se organizează jocuri, competiţii între participanţi şi în final există şi un premiu pentru cel care s-a dovedit a fi cel mai bun. Pot să spun că lumea de pe stradă mă recunoaşte, mi-am creat o imagine bună, corectă, aş putea să o definesc şi întotdeauna e o surpriză plăcută când cineva te opreşte să te întrebe ceva despre concurs.

 

Foto: masterchef.protv.ro

 


Leave a comment