Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Sarbatoritul zilei: Nicu Alifantis

31 May Blog | Comments
Sarbatoritul zilei: Nicu Alifantis

Nicu Alifantis (nascut in 31 mai 1954Brăila) este un cântăreț de muzică folkactor și poet din România.

Nicu Alifantis, născut la 31 mai 1954, la Brăila din părinți greco-macedonieni, face studii muzicale particulare și debutează scenic în 1973. Este angajat în 1975 la Teatrul Maria Filotti dinBraila și devine destul de cunoscut și iubit de public pentru ca în 1976 Electrecord-ul să-i editeze primul single, Cântec de noapte. În același an se înscrie în ATM.

După armată devine membru al Cenaclului Flacăra, condus de poetul Adrian Paunescu, și participă la majoritatea “întâmplărilor artistice”, melodii ale sale figurând pe compilațiile Folk 1 și 2 apărute la Electrecord în 1977 și, respectiv, în 1978. În 1983, la apariția casetei de discuri care marca 10 ani de activitate a cenaclului, Nicu Alifantis este cel mai bine reprezentat cantautor de pe acest album.

Între 1973 – 2002 a susținut 4036 concerte.

alifantisÎn 1995 fondează grupul Alifantis & ZAN, ca trupă de studio pentru albumul său “Voiaj”. În 1996, după înregistrarea albumului Alifantis “Nichita”, ZAN devine o trupă de proiecte din care mai fac parte: [Virgil Popescu (chitară bass, voce)]], Sorin Voinea (keyboars, voce), Răzvan Mirică (chitare el. ac., sitar, mandolină, voce), Relu Bitulescu (tobe).

În aprilie 1999 înființează Fundația Nicu Alifantis cu scopul de a promova “proiecte artistice în care valoarea, forța și autenticitatea vor fi primordiale”.

Despre Nicu Alifantis, Emil Brumaru scria:

“Nicu Alifantis ne scrie cu sufletul pe cîntecul vieții fiecăruia din noi cuvintele-i simple, afectuoase, dulci-amare, lăsîndu-ne destrămați o clipă, reînviindu-ne apoi, mai bucuroși, mai teferi, întru poezia-i caldă. În inima mea, toată blîndețea-l simte poet de cînd lumea și-s fericit să o spun și altora. Și s-o repet pînă la îngeri!”

Sursa: wikipedia.

 


Leave a comment