Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Sarbatorita zilei: ENYA

17 May Blog | Comments
Sarbatorita zilei: ENYA

Enya (Eithne Patricia Ní Bhraonáin) (n. 17 mai 1961) este o cântăreață de origine irlandeză.

Mai este prezentată uneori în media și ca Enya Brennan.  Enya este o transliterație aproximativă a pronunției numelui Eithne în irlandeză, limba ei nativă.

enyaȘi-a început cariera muzicală în 1980, când s-a alăturat trupei Clannad formată din frații și surorile sale, dar i-a abandonat mai târziu, urmând apoi să-și caute realizarea într-o carieră solo.
Albumul ei de debut, Watermark, care a fost lansat în 1988, a introdus-o pe plan internațional pentru prima dată și Enya a devenit cunoscută pentru sunetul ei unic, ce era caracterizat de stratificări ale vocii, melodii folk, fundaluri sintetizate și reverberații eterice.

A continuat să aibă parte de succes între anii 1990 și 2000; albumul ei din 2000 – A Day Without Rain a obținut înregistrări excelente la vânzări (16 milioane de exemplare) și a fost numită „World’s Best-Selling Female Artist” a anului 2001.
Este artista cu cele mai mari vânzări din Irlanda și oficial a 2-a ca export de albume muzicale după trupa U2. Numărul de albume vândute se situează la 85 milioane de exemplare.

Activitățile ei i-au dobândit, pe lângă alte lucruri, 4 premii Grammy și o nominalizare Oscar (pentru contribuția ei la primul film din trilogiaStăpânul Inelelor). Pănă acum se știe că a cântat în 10 limbi diferite, dintre care una inventată de Enya și textiera ei, Roma Ryan. Enya este a 9-a artistă ca număr cu cele mai mari vânzări de albume în America, combinând 30 milioane de exemplare ale albumelor în SUA.

Sursa: wikipedia.

 

 


Leave a comment